Below you will find the publications and dissertations of our institute in chronological order.

2022

Journal articles

  • Engel, L., Hamedy, A., Koethe, M.
    Direct detection and quantification of Toxoplasma gondii in meat samples from feral raccoons (Procyon lotor) in Germany by magnetic-capture real-time PCR.
    Parasitology Research 2022
    DOI: 10.1007/s00436-022-07730-1
  • Andreopoulou, M., Schares, G., Koethe, M., Chaligiannis, I., Maksimov, P., Joeres, M., Cardron, G., Goroll, T., Sotiraki, S., Daugschies, A., Bangoura, B.
    Prevalence and molecular characterization of Toxoplasma gondii in different types of poultry in Greece, associated risk factors and co-existence with Eimeria spp.
    Parasitology Research 2022
    DOI: 10.1007/s00436-022-07701-6
  • Engel, L., Hamedy, A., Kornacka-Stackonis, A., Langner, T., Birka, S., Koethe, M.
    Toxoplasma gondii in raccoons (Procyon lotor) in Germany: a serosurvey based on meat juice.
    Parasitology Research 2022
    DOI: 10.1007/s00436-022-07646-w
  • Schiel, L., Wind, C., Ulmer, M., Braun, P. G., Koethe, M.
    Honigbienen-Drohnenbrut als Lebensmittel.
    Ernährungs-Umschau 2022 69(7):96-104
    Details anzeigen (deutsch), free Access English version, DOI: 10.4455/EU.2022.019
  • Schiel, L., Wind, C., Krueger, S., Braun, P. G., Koethe, M.
    Applicability of analytical methods for determining the composition of edible insects in German Food Control.
    Journal of Food Composition and Analysis 2022 112:104676
    DOI: 10.1016/J.jfca.2022.104676
  • Csadek, I., Wagner, M., Lingnau, D., Alter, T., Herrfurth, D., Meemken, D., Oswaldi, V., Isbrandt, R., Langkabel, N., Kehrenberg, C., Stephan, R., Morach, M., Johler, S., Zens, W., Braun, A. S., Märtlbauer, E., Sperner, B., Koethe, M., Sudhaus-Jörn, N., Krischek, C., Plötz, M., Mitterer-Istyagin, H., Birka, S., Saffaf, J., Albert, T., Braun, P. G.
    Quo vadis: Lehre innerhalb der SARS-CoV-2-Pandemie – Die Umstellung der Lehre der ­lebensmittelhygienischen Fächer an den ­veterinärmedizinischen Universitäten und Fakultäten des deutschsprachigen Raums.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2022 73:48-57
    DOI: 10.2376/0003-925X-73-48
  • Dittrich, A. J., Ludewig, M., Rodewald, S., Braun, P. G., Wiacek, C.
    Effect of high hydrostatic pressure on Salmonella enterica subsp. enterica in Nutrient Broth and dried parsley.
    LWT - Food Science and Technology 2022 155:112850
    DOI: 10.1016/J.LWT.2021.112850
  • Koethe, M., Taubert, J., Vervuert, I.
    Impact of lysine supplementation on growth and development of Hermetia illucens larvae.
    Journal of Insects as Food and Feed 2022 8(1):35-44
    DOI: 10.3920/jiff2020.0059
  • Mößler, M., Rychli, K., Reichmann, V. M., Albert, T., Wittek, T.
    Immunoglobulin G Concentrations in Alpaca Colostrum during the First Four Days after Parturition.
    Animals 2022 12(2):167
    DOI: 10.3390/ani12020167

Dissertations

  • Linderot de Cardona, Kristina
    Tiergesundheit kleiner Wiederkäuer und Verbraucherschutz hinsichtlich Milchkonsum in El Salvador
  • Schepull, Franziska
    Untersuchungen zur Prävalenz des Duncker’schen Muskelegels mittels Alaria alata mesocercariae migration technique (AMT) in der Wildschweinpopulation im Landkreis Mecklenburgischen Seenplatte
  • Völkel, Antonia Christine
    Förderung der Schlüsselkompetenzen Eigenverantwortung, Kooperationsfähigkeit und Planungsverhalten bei Veterinärmedizinstudierenden durch projektbasiertes Lernen

 

2021

Journal articles

  • Röder, M., Wiacek, C., Lankamp, F., Kreyer, J., Weber, W., Ueberham, E.
    Improved Sensitivity of Allergen Detection by Immunoaffinity LC-MS/MS Using Ovalbumin as a Case Study.
    Foods 2021 10(12):2932
    DOI: 10.3390/foods10122932
  • Seguino, A., Braun, P. G., Del-Pozo, J., Soare, C., Houf, K., Baillie, S.
    Evaluation of a Harmonized Undergraduate Catalog for Veterinary Public Health and Food Hygiene Pedagogy in Europe.
    Journal of Veterinary Medical Education 2021
    DOI: 10.3138/jvme-2021-0061
  • Breneise, R., Weinberger, N. A., Lehne, C., Wiacek, C., Braun, P., Luck-Sikorski, C.
    Maßnahmen zur Förderung der kardiovaskulären Gesundheit: Kardioprotektive Lebensmittel und die Nationale Reduktions- und Innovationsstrategie.
    Aktuelle Ernährungsmedizin 2021 46:240-245
    DOI: 10.1055/a-1350-9988
  • Prüser, T., Braun, P. G., Wiacek, C.
    Mikroalgen als neuartige Lebensmittel - Potential und rechtliche Rahmenbedingungen.
    Ernährungs-Umschau 2021 68(4):78-85
    Details ansehen; Free Access English Version, DOI: 10.4455/eu.2021.016
  • Mößler, M., Aichner, J., Müller, A., Albert, T., Wittek, T.
    Concentrations of Fat, Protein, Lactose, Macro and Trace Minerals in Alpaca Colostrum and Milk at Different Lactation Stages.
    Animals 2021 11(7):1955
    DOI: 10.3390/ani11071955
  • Dittrich, A. J., Ludewig, M., Rodewald, S., Braun, P. G., Wiacek, C.
    Pulsed light treatment of dried parsley: reduction of artificially inoculated Salmonella spp. and impact in given quality parameters.
    Journal of Food Protection 2021 84(8):1421-1432
    DOI: 10.4315/JFP-20-469
  • Albert, T., Braun, P. G., Saffaf, J., Wiacek, C.
    Physical Methods for the Decontamination of Meat Surfaces.
    Current Clinical Microbiology Reports 2021 8:9-20
    DOI: 10.1007/s40588-021-00156-w
  • Melde, D., Bernard, M., Jung, F., Knabe, J., Kryger, M., Braun, P. G., Wiacek, C.
    Geschmack entscheidet über Akzeptanz reformulierter Wurstprodukte.
    Fleischwirtschaft 2021 2:90-95
    FURther details

 

2020

Project reports

  • AiF 19256 BR - FEI-Kurzbericht
    Entwicklung eines Plasma-basierten Verfahrens zur automatischen "Off-line"-Dekontamination von Slicermessern in der Lebensmittelindustrie. 2017-2020 
    further details

Zeitschriftenbeiträge

  • Rolzhäuser, P., Wohlfahrt, S., Saffaf, J., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
    The slaughter of pregnant breeding sows in Germany.
    Fleischwirtschaft International 2020 3:61-65
    view the article
  • Wolff, A., Günther, T., Albert, T., Johne, R.
    Effect of Sodium Chloride, Sodium Nitrite and Sodium Nitrate on the Infectivity of Hepatitis E Virus.
    Food and Environmental Virology 2020 12:350-354
    DOI: 10.1007/s12560-020-09440-2
  • Fabian, B. T., Hedar, F., Koethe, M., Bangoura, B., Maksimov, P., Conraths, F. J., Villena, I., Aubert, D., Seeber, F., Schares, G.
    Fluorescent bead‑based serological detection of Toxoplasma gondii infection in chickens.
    Parasites & Vectors 2020 13:388
    DOI: 10.1186/s13071-020-04244-6
  • Volk, C., Brandsch, C., Schlegelmilch, U., Wensch-Dorendorf, M., Hirche, F., Simm, A., Gargum, O., Wiacek, C., Braun, P. G., Kopp, J. F., Schwerdtle, T., Treede, H., Stangl, G. I.
    Postprandial metabolic response to rapeseed protein in healthy subjects.
    Nutrients 2020 12(8):2270
    DOI: 10.3390/nu12082270
  • Moritz, M., Wiacek, C., Braun P. G.
    Inactivation of relevant eggshell-related bacterial species on agar plates with atmospheric pressure plasma.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2020 71:62-66
    DOI: 10.2376/0003-925X-71-62
  • Moritz, M., Wiacek, C., Weihe, T., Ehlbeck, J., Weltmann, K.-D., Braun P. G.
    Effect of cold atmospheric pressure plasma treatment of eggshells on the total bacterial count inoculated Salmonella Enteritidis and selected quality parameters.
    Plasma Processes and Polymers 2020
    DOI: 10.1002/papp.202000061
  • Wolff, A., Günther, T., Albert, T., Schilling-Loeffler, K., Gadicherla, A. K., Johne, R.
    Stability of hepatitis E virus at different pH values.
    International Journal of Food Microbiology 2020 325:108625
    DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.202.108625
  • Schiel, L., Wind, C., Braun, P. G., Koethe, M.
    Rechtliche Bedingungen für die Vermarktung von Speiseinsekten in der Europäischen Union.
    Ernährungs-Umschau 2020 67(4):76-85
    Details anzeigen (deutsch) ; Free access english version, doi: 10.4455/EU.2020.015
  • Ferl, M., Mäde, D., Braun, P. G.
    Kombinierter molekularbiologisch-mikrobiologischer Nachweis pathogener Yersinia enterocolitica in gewürztem Schweinehackfleisch, Schweinefleisch zur Hackfleischherstellung und Rohwürsten.
    Journal of Consumer Protection and Food Safety 2020 15:27-35
    DOI: 10.1007/s00003-019-01257-x
  • Rolzhäuser, P., Saffaf, J., Wohlfahrt, S., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
    Zur Altersbestimmung von Schweinefeten vor dem Hintergrund der illegalen Abgabe hochträchtiger Säugetiere zur Schlachtung.
    Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 2020 133(1/2):22-27
    DOI: 10.2376/0005-9366-18075

Dissertations

  • Koch, Franziska
    Inaktivierung von Salmonella Typhimurium und Yersinia enterocolitica auf Schwarte und Schweinelachs mittels gepulsten Lichts
  • Meier, Claudia
    Untersuchungen der Wirksamkeit des penetrierenden Bolzenschusses als kombinierte Betäubungs- und Tötungsmethode bei Saugferkeln und Ferkeln bis 30 kg Körpergewicht und Entwicklung einer geeigneten Fixierung
  • Moritz, Maike
    Dekontamination der Eischale von Konsumeiern mithilfe von atmosphärischem Plasma
  • Pietschmann, Christiane
    Mikrobiologische Qualität und chemische Zusammensetzung von Ziegen-Rohmilch und -Molke

 

2019

Zeitschriftenbeiträge

  • Rolzhäuser, P., Wohlfahrt, S., Saffaf, J., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
    Die Schlachtung trächtiger Zuchtsauen in Deutschland.
    Fleischwirtschaft 2019 12:95-99
    zugang zum Artikel
  • Rolzhäuser, P., Saffaf, J., Wohlfahrt, S., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
    Die amtliche Datenerhebung zur Schlachtung gravider Schweine: Erkenntnisse aus dem SiGN-Projekt.
    Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 2019 132(9/10):419-427
    DOI: 10.2376/0005-9366-18090
  • Rolzhäuser, P., Wohlfahrt, S., Saffaf, J., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
    Schlachtung gravider Schweine in Deutschland: Eine Datenerhebung in Schlachtbetrieben im Rahmen des Forschungsprojektes „SiGN“.
    Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 2019 132(7/8):334-342
    DOI: 10.2376/0005-9366-18060
  • Bartkiene, E., Sakiene, V., Lele, V., Bartkevics, V., Rusko, J., Wiacek, C., Ruzauskas, M., Braun, P. G., Matusevicius, P., Zdunczyk, Z., Zdunczyk, P., Juskiewicz, J.
    Perspectives of lupine wholemeal protein and protein isolates biodegradation.
    International Journal of Food Science and Technology 2019 54(6):1989-2001
    DOI: 10.1111/ijfs.13901
  • Thierfelder, S., Braun, P.G.
    Microbial quality of water buffalo milk on a farm in Germany.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2019 70:34-39
    DOI: 10.2376/0003-925X-70-34
  • Ludewig, M., Höhne, J., Braun, P.G.
    Mikrobiologische und sensorische Qualität von Lachserzeugnissen aus dem Leipziger Einzelhandel.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2019 70:10-16
    DOI: 10.2376/0003-925X-70-34
  • Koch, F., Wiacek, C., Braun, P. G.
    Pulsed light treatment for the reduction of Salmonella Typhimurium and Yersinia enterocolitica on pork skin and pork loin.
    International Journal of Food Microbiology 2019 292:64-71
    DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2018.11.014
  • Voelkel, A. C., Dolle, S., Koethe, M., Haas, J., Makrutzki, G., Birka, S., Lücker, E., Hamedy, A.
    Distribution of Alaria spp. mesocercariae in waterfrogs.
    Parasitology Research 2019 118(2):673-676
    DOI: 10.1007/s00436-018-6133-y

Dissertationen

  • Pahl, Almut
    Ursachen für die Schlachtung gravider Rinder in Deutschland aus Sicht der Tierärzte und Rinderhalter
  • Schreiber, Simon
    Verhinderung der Weiterverarbeitung lebender Schweine an Schlachthöfen mit Kohlenstoffdioxidbetäubung mittels automatischer Bildanalyse auf Eigenbewegung während einer Heißwasserbesprühung
  • Rolzhäuser, Philipp
    Untersuchungen zur Häufigkeit von Trächtigkeiten bei in Deutschland geschlachteten Schweinen

 

2018

Zeitschriftenbeiträge

  • Pietschmann, C., Ludewig, M., Braun, P.G.
    Microbiological quality and chemical ­composition of goat milk.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2018 69:145-154
    DOI:  10.2376/0003-925X-70-34
  • Grabowski, N. Th., Trögel, S., Bülte, M, Gareis, M., Gottschalk, C., Koethe, M., Braun, P. G., Riedel, C., Alter, T., Sudhaus, N., Kehrenberg, C.
    Addressing edible insects within food hygiene lectures at German faculties of veterinary medicine.
    Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle 2018 25:77-81
  • Vu, T. T. T., Alter, T., Braun, P. G., Dittrich, A. J., Huehn, S.
    Inactivation of Vibrio spp. in pure cultures and mussel homogenates using high hydrostatic pressure.
    Letters in Applied Microbiologgy 2018 67(3):220-225
    DOI: 10.1111/lam.13044 
  • Jung, F., Luck-Sikorski, C., Krüger, M., Wiacek, C., Braun, P. G., Engeli, S., Riedel-Heller, S.G.
    Eat healty? Attitudes of the German population towards industrial produced cardioprotective food.
    Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 2018 28(5):486-493
    DOI: 10.1016/j.numecd.2018.01.002 
  • Wistehube, T., Rullmann, M., Wiacek, C., Braun, P., Pleger, B.
    Fat perception in the human frontal operculum, insular and somatosensory cortex.
    Scientific Reports 2018 8:11825
    DOI: 10.1038/s41598-018-30366-0
  • Schares, G., Koethe, M., Bangoura, B., Geuthner, A.-C., Randau, F., Ludewig, M., Maksimov, P., Sens, M., Bärwald, A., Conraths, F. J., Villena, I., Aubert, D., Opsteegh, M., Van der Giessen, J.
    Toxoplasma gondii infections in chickens - performance of various antibody detection techniques in serum and meat juice relative to bioassay and DNA detection methods.
    International Journal of Parasitology 2018 48(9-10):751-762
    DOI: 10.1016/j.ijpara.2018.03.007
  • Rossow, M., Ludewig, M., Braun, P. G.
    Effect of cold atmospheric pressure plasma treatment on inactivation of Campylobacter jejuni on chicken skin and breast fillet.
    LWT - Food Science and Technology 2018 91:265-270
    DOI: 10.1016/j.lwt.2018.01.052
  • Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Wiacek, C., Rusko, J., Lele, V., Ruzauskas, M., Juodeikiene, G., Klupsaite, D., Bernatoniene, J., Jakstas, V., Braun, P. G.
    Nutraceuticals in gummy candies form prepared from lacto-fermented lupine protein concentrates, as high-quality protein source, incorporated with Citrus paradise L. essential oil and xylitol.
    International Journal of Food Science & Technology 2018 53(8):2015-2025
    DOI: 10.1111/ijfs.13819
  • Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Juodeikiene, G., Lele, V., Wiacek, C., Braun, P. G.
    Modulation of the nutritional value of lupine wholemeal and protein isolates using submerged and solid state fermentation with Pediococcus pentosaceus strains.
    International Journal of Food Science & Technology 2018 53(8):1896-1905
    DOI: 10.1111/ijfs.13775
  • Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Rusko, J., Lele, V., Juodeikiene, G., Wiacek, C., Braun, P. G.
    Lupinus angustifolius L. lactofermentation and protein isolation: effects on phenolic compounds and genistein, antioxidant properties, trypsin inhibitor activity, and protein digestibility.
    European Food Research and Technology 2018 244(9):1521-1531
    DOI: 10.1007/s00217-018-3066-8
  • Hoffmann, J., Jung, F., Wiacek, C., Braun, P. G., Luck-Sickorski, C., Riedel-Heller, S. G.
    Functional food with cardioprotective effects - an analysis of willingness to pay in the German population.
    Ernährungs-Umschau 2018 65(3):54-62
    DOI: 10.4455/eu.2018.011
  • Albert, T.
    Bedeutung und Bewertung von Listerienbefunden in Lebensmittelbetrieben.
    Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2018 70:51-53
  • Bratzke, F., Ritschel, F., Wache, R., Thamm, K., Kühn, J., Dawczynski, C., Wiacek, C., Stangl, G. I., Braun, P., Lorkowski, S., Meier, T.
    Market analysis of potentially cardioprotective foods in context of legal health and nutrition claims.
    Ernährungs-Umschau 2018 65(1):2-11. e1–e12
    DOI: 10.4455/eu.2018.002

Poster

  • Koethe, M., Winter, K., Gille, J., Henke, C., Taubert, J., Adolph, S., Vervuert, I.
    Effects of lysine supplementation on Black Soldier Fly larvae.
    Insecta Conference 7.-8. September 2017, Berlin.
    Poster ansehen

Dissertationen

  • Wohlfahrt, Sophia
    Schlachtung gravider Schafe und Ziegen in Deutschland: Untersuchungen über Häufigkeit und Ursachen
    Zusammenfassung und Volltext
  • Walter, Lisa
    Schlachtung gravider Rinder - Ermittlung der Prävalenz unter Berücksichtigung des Trächtigkeitsstadiums und tierschutzrelevanter Parameter

 

2017

Zeitschriftenbeiträge

  • Hiob, L., Koethe, M., Schares, G., Goroll, T., Daugschies, A., Bangoura, B.
    Experimental Toxoplasma gondii and Eimeria tenella co-infection in chickens.
    Parasitology Research 2017 116: DOI: 10.1007/s00436-017-5636-2
  • Koethe, M., Braun, P. G.
    Chancen und Risiken essbarer Insekten.
    Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2017 69:176-178
  • Linderot de Cardona, K., De Gracia Scanapieco, A., Braun, P. G.
    Goat Production in El Salvador: A Focus on Animal Health, Milking Hygiene, and Raw Milk Quality.
    Journal of Food Quality 2017, DOI: 10.1155/2017/8951509
  • Moritz, M., Wiacek, C., Koethe, M., Braun, P. G.
    Atmospheric pressure plasma jet treatment of Salmonella Enteritidis inoculated eggshells.
    International Journal of Food Microbiology 2017 245:22-28, DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2017.01.004
  • Koethe, M., Schade, C., Fehlhaber, K., Ludewig, M.
    Survival of Toxoplasma gondii tachyzoites in simulated gastric fluid and cow’s milk.
    Veterinary Parasitology 2017 233:111-114, DOI: 10.1016/j.vetpar.2016.12.010
  • Rossow, M., Ludewig, M., Braun, P. G.
    Plasmaverfahren - eine Option zur Reduzierung von Campylobacter im Geflügelfleisch?
    Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2017 69:45-46

Dissertationen

  • Schaper, Christin
    Melatoningehalt in Milch und Milchprodukten unter besonderer Berücksichtigung jahreszeitlicher und kuhindividueller Einflüsse
  • Münch, Sebastian
    Vorkommen von Salmonellen bei Tieren in den Vereinigten Arabischen Emiraten sowie Erforschung des zoonotischen Potentials Reptilien-assoziierter Salmonellen

 

2016

Zeitschriftenbeiträge

  • Pietschmann, C., Ludewig, M., Braun, P.G.
    Goat sweet whey quality - chemical composition and microbiological status.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2016 (67), 101-106.
  • Linderot de Cardona, K., De Gracia Scanapieco, A., Braun, P.G.
    First results on small ruminant brucellosis and tuberculosis and caprine arthritis-encephalitis in El Salvador.
    Tropical Animal Health and Production 2016, 48 (5), 1083-1087.
  • Maurer, P., Luecker, E., Riehn, K.
    Slaughter of pregnant cattle in German abattoirs - current situation and prevalence: a cross-sectional study.
    BMC Veterinary Research 2016, 12:91.
  • Melde, D., Wiacek, C., Braun, P.G.                                                                                                                                          
    Physical decontamination of lupin (Lupinus angustifolius) protein isolates, seeds and flakes: Effects on microbial status and micellar protein yield.
    Food Science and Technology 2016 (66), 651-656.
  • Wiacek, C., Moritz, M., Scholz, N., Stachowiak, J., Ehlbeck, J., Fröhling, A., Schlüter, O., Braun, P.G.
    Kaltes Plasma für die Schalenbehandlung von Konsumeiern.
    RFL 2016 (68), 137-138
  • Koch, F., Wiacek, C., Braun, P.G.
    Möglichkeiten der Schweinefleischdekontamination.
    RFL 2016 (68), 208-210
  • Maurer P., Raida A., Lücker, E., Münster S.
    Visual media as tool to acquire soft skills - interdisciplinary teaching-learning project SUFUvet
    Proceedings IFKAD 2016, 605-18
  • Albert, T.
    Ein Blick ins Unsichtbare - Mikrobiologie der Rohwürste
    Journal culinaire 2016 (22), 34-41
  • Engesser, D.
    Alternativen der Reduzierung und Eliminierung von Ebergeruch neben der chirurgischen Kastration.
    RFL 2016 (68), 380-381

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