Nachfolgend finden Sie chronologisch angeordnet die Publikationen und Dissertationen unseres Institutes.
2024
Zeitschriftenbeiträge
- Wolter, S., Käppler, C., Barhoum, A., Rolzhäuser, P., Trampenau, L., Engel, L., Hamedy, A.
Mobile Schlachtung - Wenn der Schlachter zum Tier kommt: Ein Blick in die Praxis und das Projekt “Hofnahe Schlachtung im Dialog”.
Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2024 76:159-161 - Blaeske, V., Schumann-Muck, F., Hamedy, A., Braun, P. G., Koethe, M.
Influence of a nanoscale coating on plucking fingers and stainless steel on attachment and detachment of Salmonella Enteritidis, Escherichia coli and Campylobacter jejuni.
Folia Microbiologica 2024
DOI: 10.1007/s12223.-024-01162-3 - Albert, T.
Die Bedeutung von Fleisch und Fleischerzeugnissen als Vektoren für die Übertragung von Viren.
Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2024 76:83-85 - Wyink, B., Gvaladze, T., M'Rabet, L., Hirnet, J., Carstens, G., Friese, A., Schumann-Muck, F. M., Hertwig, S., Kittler, S., Plötz, M., Rösler, U., Koethe, M., Langkabel, N.
Moderne Techniken zur Reduktion von Campylobacter-Belastungen in der Geflügelfleischkette. Teil 2: Einsatzmöglichkeiten und Limitierungen biologischer, chemischer und technologischer Verfahren.
Fleischwirtschaft 2024 (1):70-74
URL: https://www.wiso-net.de/document/FLW_076A25bec775c4327f5353e7fdf05c4bc8e34b32 - Blaeske, V., Schumann-Muck, F., Hamedy, A., Braun, P. G., Koethe, M.
Campylobacter colonisation of slaughterhouse surfaces may be affected by ultra-thin silica coating.
AIMS Agriculture and Food 2024 9:52-68
DOI: 10.3934/agrfood.2024004
2023
Zeitschriftenbeiträge
- Wyink, B., Beterams, A., Fleischmann, S., Albert, T., Reich, F., Braun, P. G., Langkabel, N., Alter, T.
Moderne Techniken zur Reduktion von Campylobacter-Belastungen in der Geflügelfleischkette. Teil 1: Einsatzmöglichkeiten und Limitierungen physikalischer Verfahren.
Fleischwirtschaft 2023 (12):66-69
URL: https://www.wiso-net.de/document/FLW__fb65ebc71c6869eecd4cea28978b5f8ad901b8bb - Schumann-Muck, F., Blaeske, V., Braun, P. G., Koethe, M.
Effectiveness of nanoscale silicon dioxide-coated picker fingers on Salmonella Enteritidis and Escherichia coli.
European Food Research and Technology 2023
DOI: 10.1007/s00217-023-04378-8 - Hillig, N., Schumann-Muck, F., Hamedy, A., Braun, P. G., Koethe, M.
Impact of nanoscale silicon dioxide coating of stainless‑steel surfaces on Listeria monocytogenes.
Folia Microbiologica 2023
DOI: 10.1007/S12223-023-01089-1 - Hillig, N., Hamedy, A., Koethe, M.
Listeria monocytogenes detection of food contact surfaces: suitability of different swab materials.
Journal of Consumer Protection and Food Safety 2023
DOI: 10.1007/S00003-023-01454-9 - Schumann-Muck, F., Hillig, N., Braun, P. G., Griebel, J., Koethe, M.
Impact of nanoscale coating of stainless steel on Salmonella Enteritidis and Escherichia coli.
Journal of Food Safety 2023 e13075
DOI: 10.1111/jfs.13075 - Prueser, T. F., Braun, P. G., Wiacek, C.
Dried microalgae – an overview about microbiological standards and values.
Journal of Food Safety and Food Quality 2023 74:70-79
DOI: 10.53194/0003-925X-74-70 - Engel, L., Hamedy, A., Koethe, M.
Direct detection and quantification of Toxoplasma gondii in meat samples from feral raccoons (Procyon lotor) in Germany by magnetic-capture real-time PCR.
Parasitology Research 2023 122:307-312
DOI: 10.1007/s00436-022-07730-1 - Andreopoulou, M., Schares, G., Koethe, M., Chaligiannis, I., Maksimov, P., Joeres, M., Cardron, G., Goroll, T., Sotiraki, S., Daugschies, A., Bangoura, B.
Prevalence and molecular characterization of Toxoplasma gondii in different types of poultry in Greece, associated risk factors and co-existence with Eimeria spp.
Parasitology Research 2023 122:97-111
DOI: 10.1007/s00436-022-07701-6
Dissertationen
- Engel, Lydia
Serologische und molekularbiologische Untersuchungen zur Prävalenz von Toxoplasma gondii bei Waschbären (Procyon lotor) in Deutschland
Zusammenfassung und Volltext - Schiel, Laura
Speiseinsekten: Rechtliche Regelungen und Eignung von Untersuchungsmethoden zur Nährwertbestimmung
Zusammenfassung und Volltext
2022
Zeitschriftenbeiträge
- Engel, L., Hamedy, A., Kornacka-Stackonis, A., Langner, T., Birka, S., Koethe, M.
Toxoplasma gondii in raccoons (Procyon lotor) in Germany: a serosurvey based on meat juice.
Parasitology Research 2022 121:3417-3425
DOI: 10.1007/s00436-022-07646-w - Schiel, L., Wind, C., Ulmer, M., Braun, P. G., Koethe, M.
Honigbienen-Drohnenbrut als Lebensmittel.
Ernährungs-Umschau 2022 69(7):96-104
Details anzeigen (deutsch), free Access English version, DOI: 10.4455/EU.2022.019 - Schiel, L., Wind, C., Krueger, S., Braun, P. G., Koethe, M.
Applicability of analytical methods for determining the composition of edible insects in German Food Control.
Journal of Food Composition and Analysis 2022 112:104676
DOI: 10.1016/J.jfca.2022.104676 - Csadek, I., Wagner, M., Lingnau, D., Alter, T., Herrfurth, D., Meemken, D., Oswaldi, V., Isbrandt, R., Langkabel, N., Kehrenberg, C., Stephan, R., Morach, M., Johler, S., Zens, W., Braun, A. S., Märtlbauer, E., Sperner, B., Koethe, M., Sudhaus-Jörn, N., Krischek, C., Plötz, M., Mitterer-Istyagin, H., Birka, S., Saffaf, J., Albert, T., Braun, P. G.
Quo vadis: Lehre innerhalb der SARS-CoV-2-Pandemie – Die Umstellung der Lehre der lebensmittelhygienischen Fächer an den veterinärmedizinischen Universitäten und Fakultäten des deutschsprachigen Raums.
Journal of Food Safety and Food Quality 2022 73:48-57
DOI: 10.2376/0003-925X-73-48 - Dittrich, A. J., Ludewig, M., Rodewald, S., Braun, P. G., Wiacek, C.
Effect of high hydrostatic pressure on Salmonella enterica subsp. enterica in Nutrient Broth and dried parsley.
LWT - Food Science and Technology 2022 155:112850
DOI: 10.1016/J.LWT.2021.112850 - Koethe, M., Taubert, J., Vervuert, I.
Impact of lysine supplementation on growth and development of Hermetia illucens larvae.
Journal of Insects as Food and Feed 2022 8(1):35-44
DOI: 10.3920/jiff2020.0059 - Mößler, M., Rychli, K., Reichmann, V. M., Albert, T., Wittek, T.
Immunoglobulin G Concentrations in Alpaca Colostrum during the First Four Days after Parturition.
Animals 2022 12(2):167
DOI: 10.3390/ani12020167
Dissertationen
- Linderot de Cardona, Kristina
Tiergesundheit kleiner Wiederkäuer und Verbraucherschutz hinsichtlich Milchkonsum in El Salvador
Zusammenfassung und Volltext
- Schepull, Franziska
Untersuchungen zur Prävalenz des Duncker’schen Muskelegels mittels Alaria alata mesocercariae migration technique (AMT) in der Wildschweinpopulation im Landkreis Mecklenburgischen Seenplatte
Zusammenfassung und Volltext
- Völkel, Antonia Christine
Förderung der Schlüsselkompetenzen Eigenverantwortung, Kooperationsfähigkeit und Planungsverhalten bei Veterinärmedizinstudierenden durch projektbasiertes Lernen
Zusammenfassung und Volltext
2021
Zeitschriftenbeiträge
- Röder, M., Wiacek, C., Lankamp, F., Kreyer, J., Weber, W., Ueberham, E.
Improved Sensitivity of Allergen Detection by Immunoaffinity LC-MS/MS Using Ovalbumin as a Case Study.
Foods 2021 10(12):2932
DOI: 10.3390/foods10122932 - Seguino, A., Braun, P. G., Del-Pozo, J., Soare, C., Houf, K., Baillie, S.
Evaluation of a Harmonized Undergraduate Catalog for Veterinary Public Health and Food Hygiene Pedagogy in Europe.
Journal of Veterinary Medical Education 2021
DOI: 10.3138/jvme-2021-0061 - Breneise, R., Weinberger, N. A., Lehne, C., Wiacek, C., Braun, P., Luck-Sikorski, C.
Maßnahmen zur Förderung der kardiovaskulären Gesundheit: Kardioprotektive Lebensmittel und die Nationale Reduktions- und Innovationsstrategie.
Aktuelle Ernährungsmedizin 2021 46:240-245
DOI: 10.1055/a-1350-9988 - Prüser, T., Braun, P. G., Wiacek, C.
Mikroalgen als neuartige Lebensmittel - Potential und rechtliche Rahmenbedingungen.
Ernährungs-Umschau 2021 68(4):78-85
Details ansehen; Free Access English Version, DOI: 10.4455/eu.2021.016 - Mößler, M., Aichner, J., Müller, A., Albert, T., Wittek, T.
Concentrations of Fat, Protein, Lactose, Macro and Trace Minerals in Alpaca Colostrum and Milk at Different Lactation Stages.
Animals 2021 11(7):1955
DOI: 10.3390/ani11071955 - Dittrich, A. J., Ludewig, M., Rodewald, S., Braun, P. G., Wiacek, C.
Pulsed light treatment of dried parsley: reduction of artificially inoculated Salmonella spp. and impact in given quality parameters.
Journal of Food Protection 2021 84(8):1421-1432
DOI: 10.4315/JFP-20-469 - Albert, T., Braun, P. G., Saffaf, J., Wiacek, C.
Physical Methods for the Decontamination of Meat Surfaces.
Current Clinical Microbiology Reports 2021 8:9-20
DOI: 10.1007/s40588-021-00156-w - Melde, D., Bernard, M., Jung, F., Knabe, J., Kryger, M., Braun, P. G., Wiacek, C.
Geschmack entscheidet über Akzeptanz reformulierter Wurstprodukte.
Fleischwirtschaft 2021 2:90-95
Details ansehen
2020
Projektberichte
- AiF 19256 BR - FEI-Kurzbericht
Entwicklung eines Plasma-basierten Verfahrens zur automatischen "Off-line"-Dekontamination von Slicermessern in der Lebensmittelindustrie. 2017-2020
Details ansehen
Zeitschriftenbeiträge
- Rolzhäuser, P., Wohlfahrt, S., Saffaf, J., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
The slaughter of pregnant breeding sows in Germany.
Fleischwirtschaft International 2020 3:61-65
Zugang zum artikel - Wolff, A., Günther, T., Albert, T., Johne, R.
Effect of Sodium Chloride, Sodium Nitrite and Sodium Nitrate on the Infectivity of Hepatitis E Virus.
Food and Environmental Virology 2020 12:350-354
DOI: 10.1007/s12560-020-09440-2 - Fabian, B. T., Hedar, F., Koethe, M., Bangoura, B., Maksimov, P., Conraths, F. J., Villena, I., Aubert, D., Seeber, F., Schares, G.
Fluorescent bead‑based serological detection of Toxoplasma gondii infection in chickens.
Parasites & Vectors 2020 13:388
DOI: 10.1186/s13071-020-04244-6 - Volk, C., Brandsch, C., Schlegelmilch, U., Wensch-Dorendorf, M., Hirche, F., Simm, A., Gargum, O., Wiacek, C., Braun, P. G., Kopp, J. F., Schwerdtle, T., Treede, H., Stangl, G. I.
Postprandial metabolic response to rapeseed protein in healthy subjects.
Nutrients 2020 12(8):2270
DOI: 10.3390/nu12082270 - Moritz, M., Wiacek, C., Braun P. G.
Inactivation of relevant eggshell-related bacterial species on agar plates with atmospheric pressure plasma.
Journal of Food Safety and Food Quality 2020 71:62-66
DOI: 10.2376/0003-925X-71-62 - Moritz, M., Wiacek, C., Weihe, T., Ehlbeck, J., Weltmann, K.-D., Braun P. G.
Effect of cold atmospheric pressure plasma treatment of eggshells on the total bacterial count inoculated Salmonella Enteritidis and selected quality parameters.
Plasma Processes and Polymers 2020
DOI: 10.1002/papp.202000061 - Wolff, A., Günther, T., Albert, T., Schilling-Loeffler, K., Gadicherla, A. K., Johne, R.
Stability of hepatitis E virus at different pH values.
International Journal of Food Microbiology 2020 325:108625
DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.202.108625 - Schiel, L., Wind, C., Braun, P. G., Koethe, M.
Rechtliche Bedingungen für die Vermarktung von Speiseinsekten in der Europäischen Union.
Ernährungs-Umschau 2020 67(4):76-85
Details anzeigen (deutsch) ; Free access english version, doi: 10.4455/EU.2020.015 - Ferl, M., Mäde, D., Braun, P. G.
Kombinierter molekularbiologisch-mikrobiologischer Nachweis pathogener Yersinia enterocolitica in gewürztem Schweinehackfleisch, Schweinefleisch zur Hackfleischherstellung und Rohwürsten.
Journal of Consumer Protection and Food Safety 2020 15:27-35
DOI: 10.1007/s00003-019-01257-x - Rolzhäuser, P., Saffaf, J., Wohlfahrt, S., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
Zur Altersbestimmung von Schweinefeten vor dem Hintergrund der illegalen Abgabe hochträchtiger Säugetiere zur Schlachtung.
Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 2020 133(1/2):22-27
DOI: 10.2376/0005-9366-18075
Dissertationen
- Koch, Franziska
Inaktivierung von Salmonella Typhimurium und Yersinia enterocolitica auf Schwarte und Schweinelachs mittels gepulsten Lichts
Zusammenfassung und Volltext
- Meier, Claudia
Untersuchungen der Wirksamkeit des penetrierenden Bolzenschusses als kombinierte Betäubungs- und Tötungsmethode bei Saugferkeln und Ferkeln bis 30 kg Körpergewicht und Entwicklung einer geeigneten Fixierung
Zusammenfassung und Volltext
- Moritz, Maike
Dekontamination der Eischale von Konsumeiern mithilfe von atmosphärischem Plasma
Zusammenfassung und Volltext
- Pietschmann, Christiane
Mikrobiologische Qualität und chemische Zusammensetzung von Ziegen-Rohmilch und -Molke
Zusammenfassung und Volltext
2019
Zeitschriftenbeiträge
- Rolzhäuser, P., Wohlfahrt, S., Saffaf, J., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
Die Schlachtung trächtiger Zuchtsauen in Deutschland.
Fleischwirtschaft 2019 12:95-99
zugang zum Artikel - Rolzhäuser, P., Saffaf, J., Wohlfahrt, S., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
Die amtliche Datenerhebung zur Schlachtung gravider Schweine: Erkenntnisse aus dem SiGN-Projekt.
Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 2019 132(9/10):419-427
DOI: 10.2376/0005-9366-18090 - Rolzhäuser, P., Wohlfahrt, S., Saffaf, J., Walter, L., Pahl, A., Hamedy, A., Lücker, E., Riehn, K.
Schlachtung gravider Schweine in Deutschland: Eine Datenerhebung in Schlachtbetrieben im Rahmen des Forschungsprojektes „SiGN“.
Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 2019 132(7/8):334-342
DOI: 10.2376/0005-9366-18060 - Bartkiene, E., Sakiene, V., Lele, V., Bartkevics, V., Rusko, J., Wiacek, C., Ruzauskas, M., Braun, P. G., Matusevicius, P., Zdunczyk, Z., Zdunczyk, P., Juskiewicz, J.
Perspectives of lupine wholemeal protein and protein isolates biodegradation.
International Journal of Food Science and Technology 2019 54(6):1989-2001
DOI: 10.1111/ijfs.13901 - Thierfelder, S., Braun, P.G.
Microbial quality of water buffalo milk on a farm in Germany.
Journal of Food Safety and Food Quality 2019 70:34-39
DOI: 10.2376/0003-925X-70-34 - Ludewig, M., Höhne, J., Braun, P.G.
Mikrobiologische und sensorische Qualität von Lachserzeugnissen aus dem Leipziger Einzelhandel.
Journal of Food Safety and Food Quality 2019 70:10-16
DOI: 10.2376/0003-925X-70-34 - Koch, F., Wiacek, C., Braun, P. G.
Pulsed light treatment for the reduction of Salmonella Typhimurium and Yersinia enterocolitica on pork skin and pork loin.
International Journal of Food Microbiology 2019 292:64-71
DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2018.11.014 - Voelkel, A. C., Dolle, S., Koethe, M., Haas, J., Makrutzki, G., Birka, S., Lücker, E., Hamedy, A.
Distribution of Alaria spp. mesocercariae in waterfrogs.
Parasitology Research 2019 118(2):673-676
DOI: 10.1007/s00436-018-6133-y
Dissertationen
- Pahl, Almut
Ursachen für die Schlachtung gravider Rinder in Deutschland aus Sicht der Tierärzte und Rinderhalter
Zusammenfassung und Volltext - Schreiber, Simon
Verhinderung der Weiterverarbeitung lebender Schweine an Schlachthöfen mit Kohlenstoffdioxidbetäubung mittels automatischer Bildanalyse auf Eigenbewegung während einer Heißwasserbesprühung
Zusammenfassung und Volltext - Rolzhäuser, Philipp
Untersuchungen zur Häufigkeit von Trächtigkeiten bei in Deutschland geschlachteten Schweinen
2018
Zeitschriftenbeiträge
- Pietschmann, C., Ludewig, M., Braun, P.G.
Microbiological quality and chemical composition of goat milk.
Journal of Food Safety and Food Quality 2018 69:145-154
DOI: 10.2376/0003-925X-70-34 - Grabowski, N. Th., Trögel, S., Bülte, M, Gareis, M., Gottschalk, C., Koethe, M., Braun, P. G., Riedel, C., Alter, T., Sudhaus, N., Kehrenberg, C.
Addressing edible insects within food hygiene lectures at German faculties of veterinary medicine.
Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle 2018 25:77-81 - Vu, T. T. T., Alter, T., Braun, P. G., Dittrich, A. J., Huehn, S.
Inactivation of Vibrio spp. in pure cultures and mussel homogenates using high hydrostatic pressure.
Letters in Applied Microbiologgy 2018 67(3):220-225
DOI: 10.1111/lam.13044 - Jung, F., Luck-Sikorski, C., Krüger, M., Wiacek, C., Braun, P. G., Engeli, S., Riedel-Heller, S.G.
Eat healty? Attitudes of the German population towards industrial produced cardioprotective food.
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 2018 28(5):486-493
DOI: 10.1016/j.numecd.2018.01.002 - Wistehube, T., Rullmann, M., Wiacek, C., Braun, P., Pleger, B.
Fat perception in the human frontal operculum, insular and somatosensory cortex.
Scientific Reports 2018 8:11825
DOI: 10.1038/s41598-018-30366-0 - Schares, G., Koethe, M., Bangoura, B., Geuthner, A.-C., Randau, F., Ludewig, M., Maksimov, P., Sens, M., Bärwald, A., Conraths, F. J., Villena, I., Aubert, D., Opsteegh, M., Van der Giessen, J.
Toxoplasma gondii infections in chickens - performance of various antibody detection techniques in serum and meat juice relative to bioassay and DNA detection methods.
International Journal of Parasitology 2018 48(9-10):751-762
DOI: 10.1016/j.ijpara.2018.03.007 - Rossow, M., Ludewig, M., Braun, P. G.
Effect of cold atmospheric pressure plasma treatment on inactivation of Campylobacter jejuni on chicken skin and breast fillet.
LWT - Food Science and Technology 2018 91:265-270
DOI: 10.1016/j.lwt.2018.01.052 - Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Wiacek, C., Rusko, J., Lele, V., Ruzauskas, M., Juodeikiene, G., Klupsaite, D., Bernatoniene, J., Jakstas, V., Braun, P. G.
Nutraceuticals in gummy candies form prepared from lacto-fermented lupine protein concentrates, as high-quality protein source, incorporated with Citrus paradise L. essential oil and xylitol.
International Journal of Food Science & Technology 2018 53(8):2015-2025
DOI: 10.1111/ijfs.13819 - Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Juodeikiene, G., Lele, V., Wiacek, C., Braun, P. G.
Modulation of the nutritional value of lupine wholemeal and protein isolates using submerged and solid state fermentation with Pediococcus pentosaceus strains.
International Journal of Food Science & Technology 2018 53(8):1896-1905
DOI: 10.1111/ijfs.13775 - Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Rusko, J., Lele, V., Juodeikiene, G., Wiacek, C., Braun, P. G.
Lupinus angustifolius L. lactofermentation and protein isolation: effects on phenolic compounds and genistein, antioxidant properties, trypsin inhibitor activity, and protein digestibility.
European Food Research and Technology 2018 244(9):1521-1531
DOI: 10.1007/s00217-018-3066-8 - Hoffmann, J., Jung, F., Wiacek, C., Braun, P. G., Luck-Sickorski, C., Riedel-Heller, S. G.
Functional food with cardioprotective effects - an analysis of willingness to pay in the German population.
Ernährungs-Umschau 2018 65(3):54-62
DOI: 10.4455/eu.2018.011 - Albert, T.
Bedeutung und Bewertung von Listerienbefunden in Lebensmittelbetrieben.
Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2018 70:51-53 - Bratzke, F., Ritschel, F., Wache, R., Thamm, K., Kühn, J., Dawczynski, C., Wiacek, C., Stangl, G. I., Braun, P., Lorkowski, S., Meier, T.
Market analysis of potentially cardioprotective foods in context of legal health and nutrition claims.
Ernährungs-Umschau 2018 65(1):2-11. e1–e12
DOI: 10.4455/eu.2018.002
Poster
- Koethe, M., Winter, K., Gille, J., Henke, C., Taubert, J., Adolph, S., Vervuert, I.
Effects of lysine supplementation on Black Soldier Fly larvae.
Insecta Conference 7.-8. September 2017, Berlin.
Poster ansehen
Dissertationen
- Wohlfahrt, Sophia
Schlachtung gravider Schafe und Ziegen in Deutschland: Untersuchungen über Häufigkeit und Ursachen
Zusammenfassung und Volltext - Walter, Lisa
Schlachtung gravider Rinder - Ermittlung der Prävalenz unter Berücksichtigung des Trächtigkeitsstadiums und tierschutzrelevanter Parameter
2017
Zeitschriftenbeiträge
- Hiob, L., Koethe, M., Schares, G., Goroll, T., Daugschies, A., Bangoura, B.
Experimental Toxoplasma gondii and Eimeria tenella co-infection in chickens.
Parasitology Research 2017 116:3189-3203
DOI: 10.1007/s00436-017-5636-2 - Koethe, M., Braun, P. G.
Chancen und Risiken essbarer Insekten.
Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2017 69:176-178 - Linderot de Cardona, K., De Gracia Scanapieco, A., Braun, P. G.
Goat Production in El Salvador: A Focus on Animal Health, Milking Hygiene, and Raw Milk Quality.
Journal of Food Quality 2017, 8951509
DOI: 10.1155/2017/8951509 - Moritz, M., Wiacek, C., Koethe, M., Braun, P. G.
Atmospheric pressure plasma jet treatment of Salmonella Enteritidis inoculated eggshells.
International Journal of Food Microbiology 2017 245:22-28
DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2017.01.004 - Koethe, M., Schade, C., Fehlhaber, K., Ludewig, M.
Survival of Toxoplasma gondii tachyzoites in simulated gastric fluid and cow’s milk.
Veterinary Parasitology 2017 233:111-114
DOI: 10.1016/j.vetpar.2016.12.010 - Rossow, M., Ludewig, M., Braun, P. G.
Plasmaverfahren - eine Option zur Reduzierung von Campylobacter im Geflügelfleisch?
Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2017 69:45-46
Dissertationen
- Schaper, Christin
Melatoningehalt in Milch und Milchprodukten unter besonderer Berücksichtigung jahreszeitlicher und kuhindividueller Einflüsse - Münch, Sebastian
Vorkommen von Salmonellen bei Tieren in den Vereinigten Arabischen Emiraten sowie Erforschung des zoonotischen Potentials Reptilien-assoziierter Salmonellen
2016
Zeitschriftenbeiträge
- Pietschmann, C., Ludewig, M., Braun, P.G.
Goat sweet whey quality - chemical composition and microbiological status.
Journal of Food Safety and Food Quality 2016 (67), 101-106.
DOI: 10.2376/0003-925X-67-101 - Linderot de Cardona, K., De Gracia Scanapieco, A., Braun, P.G.
First results on small ruminant brucellosis and tuberculosis and caprine arthritis-encephalitis in El Salvador.
Tropical Animal Health and Production 2016, 48 (5), 1083-1087.
DOI: 10.1007/s11250-016-1044-3 - Maurer, P., Luecker, E., Riehn, K.
Slaughter of pregnant cattle in German abattoirs - current situation and prevalence: a cross-sectional study.
BMC Veterinary Research 2016, 12:91.
DOI: 10.1186/s12917-016-0719-3 - Melde, D., Wiacek, C., Braun, P.G.
Physical decontamination of lupin (Lupinus angustifolius) protein isolates, seeds and flakes: Effects on microbial status and micellar protein yield.
Food Science and Technology 2016 (66), 651-656.
DOI: 10.1016/j.lwt.2015.11.030 - Wiacek, C., Moritz, M., Scholz, N., Stachowiak, J., Ehlbeck, J., Fröhling, A., Schlüter, O., Braun, P.G.
Kaltes Plasma für die Schalenbehandlung von Konsumeiern.
Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2016 (68), 137-138 - Koch, F., Wiacek, C., Braun, P.G.
Möglichkeiten der Schweinefleischdekontamination.
Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2016 (68), 208-210 - Albert, T.
Ein Blick ins Unsichtbare - Die Mikrobiologie der Rohwürste
Journal culinaire 2016 (22), 34-41 - Engesser, D.
Alternativen der Reduzierung und Eliminierung von Ebergeruch neben der chirurgischen Kastration.
Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2016 (68), 380-381