Nachfolgend finden Sie chronologisch angeordnet die Publikationen und Dissertationen unseres Institutes.

2020

Projektberichte

  • AiF 19256 BR - FEI-Kurzbericht
    Entwicklung eines Plasma-basierten Verfahrens zur automatischen "Off-line"-Dekontamination von Slicermessern in der Lebensmittelindustrie. 2017-2020 
    Details ansehen

Zeitschriftenbeiträge

  • Wolff, A., Günther, T., Albert, T., Johne, R.
    Effect of Sodium Chloride, Sodium Nitrite and Sodium Nitrate on the Infectivity of Hepatitis E Virus.
    Food and Environmental Virology 2020
    DOI: 10.1007/s12560-020-09440-2
  • Fabian, B. T., Hedar, F., Koethe, M., Bangoura, B., Maksimov, P., Conraths, F. J., Villena, I., Aubert, D., Seeber, F., Schares, G.
    Fluorescent bead‑based serological detection of Toxoplasma gondii infection in chickens.
    Parasites & Vectors 2020 13:388
    DOI: 10.1186/s13071-020-04244-6
  • Volk, C., Brandsch, C., Schlegelmilch, U., Wensch-Dorendorf, M., Hirche, F., Simm, A., Gargum, O., Wiacek, C., Braun, P. G., Kopp, J. F., Schwerdtle, T., Treede, H., Stangl, G. I.
    Postprandial metabolic response to rapeseed protein in healthy subjects.
    Nutrients 2020 12(8):2270
    DOI: 10.3390/nu12082270
  • Moritz, M., Wiacek, C., Braun P. G.
    Inactivation of relevant eggshell-related bacterial species on agar plates with atmospheric pressure plasma.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2020 71:62-66
    DOI: 10.2376/0003-925X-71-62
  • Moritz, M., Wiacek, C., Weihe, T., Ehlbeck, J., Weltmann, K.-D., Braun P. G.
    Effect of cold atmospheric pressure plasma treatment of eggshells on the total bacterial count inoculated Salmonella Enteritidis and selected quality parameters.
    Plasma Processes and Polymers 2020
    DOI: 10.1002/papp.202000061
  • Wolff, A., Günther, T., Albert, T., Schilling-Loeffler, K., Gadicherla, A. K., Johne, R.
    Stability of hepatitis E virus at different pH values.
    International Journal of Food Microbiology 2020 325:108625
    DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.202.108625
  • Schiel, L., Wind, C., Braun, P. G., Koethe, M.
    Rechtliche Bedingungen für die Vermarktung von Speiseinsekten in der Europäischen Union.
    Ernährungs-Umschau 2020 67(4):76-85
    DOI: 10.4455/eu.2020.015

Dissertationen

  • Koch, Franziska
    Inaktivierung von Salmonella Typhimurium und Yersinia enterocolitica auf Schwarte und Schweinelachs mittels gepulsten Lichts
  • Pietschmann, Christiane
    Mikrobiologische Qualität und chemische Zusammensetzung von Ziegen-Rohmilch und -Molke
  • Moritz, Maike
    Dekontamination der Eischale von Konsumeiern mithilfe von atmosphärischem Plasma

 

2019

Zeitschriftenbeiträge

  • Ferl, M., Mäde, D., Braun, P. G.
    Kombinierter molekularbiologisch-mikrobiologischer Nachweis pathogener Yersinia enterocolitica in gewürztem Schweinehackfleisch, Schweinefleisch zur Hackfleischherstellung und Rohwürsten.
    Journal of Consumer Protection and Food Safety 2019
    DOI: 10.1007/s00003-019-01257-x
  • Bartkiene, E., Sakiene, V., Lele, V., Bartkevics, V., Rusko, J., Wiacek, C., Ruzauskas, M., Braun, P. G., Matusevicius, P., Zdunczyk, Z., Zdunczyk, P., Juskiewicz, J.
    Perspectives of lupine wholemeal protein and protein isolates biodegradation.
    International Journal of Food Science and Technology 2019 54(6):1989-2001
    DOI: 10.1111/ijfs.13901
  • Thierfelder, S., Braun, P.G.
    Microbial quality of water buffalo milk on a farm in Germany.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2019 70:34-39
    DOI: 10.2376/0003-925X-70-34
  • Ludewig, M., Höhne, J., Braun, P.G.
    Mikrobiologische und sensorische Qualität von Lachserzeugnissen aus dem Leipziger Einzelhandel.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2019 70:10-16
    DOI: 10.2376/0003-925X-70-34
  • Koch, F., Wiacek, C., Braun, P. G.
    Pulsed light treatment for the reduction of Salmonella Typhimurium and Yersinia enterocolitica on pork skin and pork loin.
    International Journal of Food Microbiology 2019 292:64-71
    DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2018.11.014
  • Voelkel, A. C., Dolle, S., Koethe, M., Haas, J., Makrutzki, G., Birka, S., Lücker, E., Hamedy, A.
    Distribution of Alaria spp. mesocercariae in waterfrogs.
    Parasitology Research 2019 118(2):673-676
    DOI: 10.1007/s00436-018-6133-y

Dissertationen

  • Pahl, Almut
    Ursachen für die Schlachtung gravider Rinder in Deutschland aus Sicht der Tierärzte und Rinderhalter
  • Schreiber, Simon
    Verhinderung der Weiterverarbeitung lebender Schweine an Schlachthöfen mit Kohlenstoffdioxidbetäubung mittels automatischer Bildanalyse auf Eigenbewegung während einer Heißwasserbesprühung
  • Rolzhäuser, Philipp
    Untersuchungen zur Häufigkeit von Trächtigkeiten bei in Deutschland geschlachteten Schweinen

 

2018

Zeitschriftenbeiträge

  • Pietschmann, C., Ludewig, M., Braun, P.G.
    Microbiological quality and chemical ­composition of goat milk.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2018 69:145-154
    DOI:  10.2376/0003-925X-70-34
  • Grabowski, N. Th., Trögel, S., Bülte, M, Gareis, M., Gottschalk, C., Koethe, M., Braun, P. G., Riedel, C., Alter, T., Sudhaus, N., Kehrenberg, C.
    Addressing edible insects within food hygiene lectures at German faculties of veterinary medicine.
    Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle 2018 25:77-81
  • Vu, T. T. T., Alter, T., Braun, P. G., Dittrich, A. J., Huehn, S.
    Inactivation of Vibrio spp. in pure cultures and mussel homogenates using high hydrostatic pressure.
    Letters in Applied Microbiologgy 2018 67(3):220-225
    DOI: 10.1111/lam.13044 
  • Jung, F., Luck-Sikorski, C., Krüger, M., Wiacek, C., Braun, P. G., Engeli, S., Riedel-Heller, S.G.
    Eat healty? Attitudes of the German population towards industrial produced cardioprotective food.
    Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 2018 28(5):486-493
    DOI: 10.1016/j.numecd.2018.01.002 
  • Wistehube, T., Rullmann, M., Wiacek, C., Braun, P., Pleger, B.
    Fat perception in the human frontal operculum, insular and somatosensory cortex.
    Scientific Reports 2018 8:11825
    DOI: 10.1038/s41598-018-30366-0
  • Schares, G., Koethe, M., Bangoura, B., Geuthner, A.-C., Randau, F., Ludewig, M., Maksimov, P., Sens, M., Bärwald, A., Conraths, F. J., Villena, I., Aubert, D., Opsteegh, M., Van der Giessen, J.
    Toxoplasma gondii infections in chickens - performance of various antibody detection techniques in serum and meat juice relative to bioassay and DNA detection methods.
    International Journal of Parasitology 2018 48(9-10):751-762
    DOI: 10.1016/j.ijpara.2018.03.007
  • Rossow, M., Ludewig, M., Braun, P. G.
    Effect of cold atmospheric pressure plasma treatment on inactivation of Campylobacter jejuni on chicken skin and breast fillet.
    LWT - Food Science and Technology 2018 91:265-270
    DOI: 10.1016/j.lwt.2018.01.052
  • Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Wiacek, C., Rusko, J., Lele, V., Ruzauskas, M., Juodeikiene, G., Klupsaite, D., Bernatoniene, J., Jakstas, V., Braun, P. G.
    Nutraceuticals in gummy candies form prepared from lacto-fermented lupine protein concentrates, as high-quality protein source, incorporated with Citrus paradise L. essential oil and xylitol.
    International Journal of Food Science & Technology 2018 53(8):2015-2025
    DOI: 10.1111/ijfs.13819
  • Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Juodeikiene, G., Lele, V., Wiacek, C., Braun, P. G.
    Modulation of the nutritional value of lupine wholemeal and protein isolates using submerged and solid state fermentation with Pediococcus pentosaceus strains.
    International Journal of Food Science & Technology 2018 53(8):1896-1905
    DOI: 10.1111/ijfs.13775
  • Bartkiene, E., Sakiene, V., Bartkevics, V., Rusko, J., Lele, V., Juodeikiene, G., Wiacek, C., Braun, P. G.
    Lupinus angustifolius L. lactofermentation and protein isolation: effects on phenolic compounds and genistein, antioxidant properties, trypsin inhibitor activity, and protein digestibility.
    European Food Research and Technology 2018 244(9):1521-1531
    DOI: 10.1007/s00217-018-3066-8
  • Hoffmann, J., Jung, F., Wiacek, C., Braun, P. G., Luck-Sickorski, C., Riedel-Heller, S. G.
    Functional food with cardioprotective effects - an analysis of willingness to pay in the German population.
    Ernährungs-Umschau 2018 65(3):54-62
    DOI: 10.4455/eu.2018.011
  • Albert, T.
    Bedeutung und Bewertung von Listerienbefunden in Lebensmittelbetrieben.
    Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2018 70:51-53
  • Bratzke, F., Ritschel, F., Wache, R., Thamm, K., Kühn, J., Dawczynski, C., Wiacek, C., Stangl, G. I., Braun, P., Lorkowski, S., Meier, T.
    Market analysis of potentially cardioprotective foods in context of legal health and nutrition claims.
    Ernährungs-Umschau 2018 65(1):2-11. e1–e12
    DOI: 10.4455/eu.2018.002

Poster

  • Koethe, M., Winter, K., Gille, J., Henke, C., Taubert, J., Adolph, S., Vervuert, I.
    Effects of lysine supplementation on Black Soldier Fly larvae.
    Insecta Conference 7.-8. September 2017, Berlin.
    Poster ansehen

Dissertationen

  • Wohlfahrt, Sophia
    Schlachtung gravider Schafe und Ziegen in Deutschland: Untersuchungen über Häufigkeit und Ursachen
    Zusammenfassung und Volltext
  • Walter, Lisa
    Schlachtung gravider Rinder - Ermittlung der Prävalenz unter Berücksichtigung des Trächtigkeitsstadiums und tierschutzrelevanter Parameter

 

2017

Zeitschriftenbeiträge

  • Hiob, L., Koethe, M., Schares, G., Goroll, T., Daugschies, A., Bangoura, B.
    Experimental Toxoplasma gondii and Eimeria tenella co-infection in chickens.
    Parasitology Research 2017 116: DOI: 10.1007/s00436-017-5636-2
  • Koethe, M., Braun, P. G.
    Chancen und Risiken essbarer Insekten.
    Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2017 69:176-178
  • Linderot de Cardona, K., De Gracia Scanapieco, A., Braun, P. G.
    Goat Production in El Salvador: A Focus on Animal Health, Milking Hygiene, and Raw Milk Quality.
    Journal of Food Quality 2017, DOI: 10.1155/2017/8951509
  • Moritz, M., Wiacek, C., Koethe, M., Braun, P. G.
    Atmospheric pressure plasma jet treatment of Salmonella Enteritidis inoculated eggshells.
    International Journal of Food Microbiology 2017 245:22-28, DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2017.01.004
  • Koethe, M., Schade, C., Fehlhaber, K., Ludewig, M.
    Survival of Toxoplasma gondii tachyzoites in simulated gastric fluid and cow’s milk.
    Veterinary Parasitology 2017 233:111-114, DOI: 10.1016/j.vetpar.2016.12.010
  • Rossow, M., Ludewig, M., Braun, P. G.
    Plasmaverfahren - eine Option zur Reduzierung von Campylobacter im Geflügelfleisch?
    Rundschau für Fleischhygiene und Lebensmittelüberwachung 2017 69:45-46

Dissertationen

  • Schaper, Christin
    Melatoningehalt in Milch und Milchprodukten unter besonderer Berücksichtigung jahreszeitlicher und kuhindividueller Einflüsse
  • Münch, Sebastian
    Vorkommen von Salmonellen bei Tieren in den Vereinigten Arabischen Emiraten sowie Erforschung des zoonotischen Potentials Reptilien-assoziierter Salmonellen

 

2016

Zeitschriftenbeiträge

  • Pietschmann, C., Ludewig, M., Braun, P.G.
    Goat sweet whey quality - chemical composition and microbiological status.
    Journal of Food Safety and Food Quality 2016 (67), 101-106.
  • Linderot de Cardona, K., De Gracia Scanapieco, A., Braun, P.G.
    First results on small ruminant brucellosis and tuberculosis and caprine arthritis-encephalitis in El Salvador.
    Tropical Animal Health and Production 2016, 48 (5), 1083-1087.
  • Maurer, P., Luecker, E., Riehn, K.
    Slaughter of pregnant cattle in German abattoirs - current situation and prevalence: a cross-sectional study.
    BMC Veterinary Research 2016, 12:91.
  • Melde, D., Wiacek, C., Braun, P.G.                                                                                                                                          
    Physical decontamination of lupin (Lupinus angustifolius) protein isolates, seeds and flakes: Effects on microbial status and micellar protein yield.
    Food Science and Technology 2016 (66), 651-656.
  • Wiacek, C., Moritz, M., Scholz, N., Stachowiak, J., Ehlbeck, J., Fröhling, A., Schlüter, O., Braun, P.G.
    Kaltes Plasma für die Schalenbehandlung von Konsumeiern.
    RFL 2016 (68), 137-138
  • Koch, F., Wiacek, C., Braun, P.G.
    Möglichkeiten der Schweinefleischdekontamination.
    RFL 2016 (68), 208-210
  • Maurer P., Raida A., Lücker, E., Münster S.
    Visual media as tool to acquire soft skills - interdisciplinary teaching-learning project SUFUvet
    Proceedings IFKAD 2016, 605-18
  • Albert, T.
    Ein Blick ins Unsichtbare - Mikrobiologie der Rohwürste
    Journal culinaire 2016 (22), 34-41
  • Engesser, D.
    Alternativen der Reduzierung und Eliminierung von Ebergeruch neben der chirurgischen Kastration.
    RFL 2016 (68), 380-381

Das könnte Sie auch interessieren

Unsere Forschungs­gebiete

mehr erfahren

Promovieren an unserem Institut

mehr erfahren

Unser Team

mehr erfahren